Personal och elever från Riksglasskolan i Gudhjem.

Bornholm inspirerar glaselever

På Bornholm finns idylliska små samhällen, underbar mat och ett imponerande utbud av glas. Dit åker Riksglasskolan i ett soligt september för att uppleva öns glas- och keramikkonst.

Det är både personal och elever från Riksglasskolan i Pukeberg som är med på resan och vi kommer först till Bornholms huvudort Rönne efter båtresan från Ystad. Vart man än vänder blicken möts man av vackra korsvirkeshus. Ännu mer ögongodis får den som är intresserad av keramik under vårt första studiebesök på Hjorths keramikfabrik. Här kan man se allt från skulpturer och prydnadsföremål till muggar och fat.
Förutom att se keramik och glas har man åkt till den danska ön för att öka antalet sökande till glasskolan, som har en unik utbildning och elever från olika länder.
– Vi vill visa att vi finns, säger läraren Mikael Andersen.

Besök i glashyttor

Under resan hälsar vi också på i glashyttor i pittoreska Gudhjem och Svaneke. Den ena hyttan driver Pernille Bastrup och den andra hyttan står Pernille Bülow för. Båda gick på Orrefors glasskola i början på 1980-talet. I hyttorna får vi se hur glastillverkningen går till och man kan även inhandla det vackra glaset på plats. Ännu mer glas i alla möjliga färger och former blir det på Baltic Sea Glass, som ligger nära Gudhjem.
– Det är en helt underbar resa. Det vi har tittat på är helt otroligt och man får se hur glasindustrin jobbar. Jag har också lärt känna alla fantastiska människor. Vi har haft jättetrevligt. Nu är jag ännu mer triggad att gå glasskolan, säger Gunnel Råsander, som går första året på Yrkesvux.
Studieresan ska också vara en möjlighet att just träffa varandra utanför skolan.
– Vi har tidigare haft endagarsturer för att de ska lära känna varandra. Nu när resan är tre dagar blir det en lättare start för dem. Resan är en inspiration för eleverna. De ser vad man kan göra, berättar Mikael Andersen.

Stor gemenskap

En annan anledning till Bornholmsresan är att Riksglasskolan samarbetar med Glas- och keramikskolen i Nexö.
– Skolan kan man se som en förlängning på vår utbildning, säger Mikael Andersen.
Och just hit går vår sista visit. Viki Noorman Kert, programansvarig för glas, möter oss. Hon berättar om skolan och ger oss en rundvandring.

Nexö

Karoon Khosravi.

Karoon Khosravi, som går andra året på Nordiska programmet, har mest sett fram emot det här studiebesöket.
–  Jag vill gå här i framtiden. Det här ska bli mitt hem, säger han och skrattar.
Karoon Khosravi har valt sin utbildning för att han vill lära sig allt om glas från början.
–  Jag vill få en stabil grund och på skolan får man göra misstag och lära sig.
Han tycker att det bästa med resan är gemenskapen.
–  Alla får lära känna varandra och vi har bott mycket bättre än vad jag trodde.

Lärarna från glasskolan i Pukeberg avslutar studiebesöket i Nexö med en lysande uppvisning i hur man skapar glaskonst i hyttan.
Efter att ha sett glas man aldrig glömmer i tre dagar far vi mot färjan som ska ta oss tillbaka till Sverige från sagolika Bornholm.

Malin Lindgren
Administratör på Åkrahällskolan

Webbredaktör: Malin Lindgren | malin.lindgren@nybro.se | Id: inlägg: 260 - kategori: 15