Undermeny

YH-elever visar upp sin glaskonst

I kursen ”Skissteknik” har glaselever på Yrkeshögskolan de senaste veckorna fått se och inspireras av den klassiska filmen Alice i Underlandet från 1951. I dag visade de upp sina fantastiska glaskonst för lokaltidningarna och på måndag eftermiddag kommer föremålen finnas utställda i montrar på Ica Kvantum.

– Tidigare har vi jobbat med naturen och återbruk som inspiration. Nu har eleverna fått inspireras av filmen Alice i Underlandet och sedan försökt återskapa något från filmen. Det är jätteroligt och helt fantastiskt att vi får ställa ut de här olika föremålen, säger läraren Frida Elmbro.

– Jag är väldigt imponerad av mina elever. De har visat att de har kommit en bra bit på vägen. De har lyckats med färgerna också, vilket är väldigt svårt. Det är roligt att se, säger Åke Chytraeus, lärare på Riksglasskolan.

Tim Leffler som läser tredje året på Yrkeshögskolan har skapat anktutor.

– Det finns en kort sekvens i filmen där det syns några tutor på marken. Senare visar det sig vara levande ankbeteende varelser, och det har jag försökt återskapa i glas. I framtiden ser jag dem ligga i en rabatt. Jag är nöjd med resultatet och tänker vidareutveckla idén, säger han.

På vilket sätt?
– Jag kommer att omforma kroppen, så de kan ligga mer stilla. Nu är dem gjorda för att stå upp, men man ska kunna ha dem liggandes så det blir mer som ett konstobjekt än bruksobjekt.

Vad har varit svårast?
– Det var svårt att få dem att fungera på ett bra sätt. Huvudet och kroppen är två olika delar, så det var svårt att få dem jämnt ihopsatta. Tanken var att det skulle bli vaser, men det fungerade inte så bra. Men jag är jättenöjd med resultatet.

Irma Kask blev inspirerad av en annan scen i filmen.

– Det finns en scen där de spelar cricket och Hjärter dam faller omkull. Jag tänkte att det skulle vara kul att använda det, och det slutade i detta tårt- eller kakfatet.

Det ser avancerat ut?
– Jag gillar att skissa och tänkte att jag skulle gå all-in och samtidigt utmana mig själv. Det har varit svårt, men väldigt kul. Den största utmaningen var nog kupan som jag fick ”fightas” med för att få rund. De första blev dessutom för tunna, så de sprack eller sjönk ihop. Men jag är väldigt nöjd med resultatet och det har varit jättekul.

Vill du se elevernas fantastiska tolkningar? Från måndag eftermiddag kommer deras konstglas finnas utställda i montrar på Ica Kvantum.

 

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 358 - kategori: 6

Start

 Bild-puffar

Här hittar du all information om: Bild-puffar (kategori).

  Evenemang på Riksglasskolan

Riksglasskolan kommer att ha öppet under Trädgård och Designmässan i Pukeberg som pågår 3-4 maj 2019. Välkommen att se eleverna [...]

  GAS 2020 kommer till Pukeberg

Mellan den 20-23 maj kommer Glass Art Society, en världsomspännande organisation, till Glasriket - och en av platserna är Pukeberg, [...]

  Julavslutning 2015

Efter storstädning av både glashyttan och sliperiet hade vi "Blåsa Den Största Bubblan" tävling. Med begränsade verktyg och endast ett [...]

  Studieresa till Venedig

Den 2-9 maj åker Riksglasskolans andraårselever på studieresa till Venedig. Eleverna kommer besöka studiohyttor, glasmuseum, verktygsmakare och mycket mer.

 Text-puffar

Här hittar du all information om: Text-puffar (kategori).

  TV: Sök till Riksglasskolan

Är du intresserad av att söka en utbildning på Riksglasskolan? Vi har gymnasieutbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskola. På vår hemsida hittar [...]

  Utställning på The Glass Factory

Riksglasskolan och Konstfack har utställning på The Glass Factory i Boda Glasbruk, vilket Barometern uppmärksammat i artiklarna "Hantverk möter form [...]

  YH-utbildning får högt betyg

YH-utbildningen Design- och konstglas får högt betyg i en granskning som Myh, Myndigheten för yrkeshögskolan, genomfört. I den samlade bedömningen [...]