Undermeny

HVG-eleven Victor berättar om sitt gymnasieval

Efter grundskolan valde Victor Steen att lämna Västerås för att läsa Hantverksprogrammet Glashantverk på Åkrahällskolan i Nybro.

– Jag valde programmet för att det var det enda som intresserade mig. Glas var det enda jag verkligen ville jobba med och Åkrahäll är den enda gymnasieskolan i Sverige som erbjuder glasutbildning, säger Victor.

Har utbildningen motsvarat förväntningarna?
– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig eftersom jag inte kunde något om glasvärlden innan jag började på skolan. Men jag trivs väldigt bra och är oerhört glad över att jag valde det här programmet. Jag ångrar ingenting. Lärarna är helt fantastiska, de är väldigt bra på att lära ut och jobbar bra med varandra och eleverna. De är mer som kompisar än lärare.

Vad har överraskat dig med programmet?
– Det som har överraskat mig mest är nog verktygen vi använder. Det bästa verktyget vi har för att forma glaset är faktiskt tidningspapper!

Vad har varit svårast?
– Jag tror inte det finns något som är just svårast. Jag skulle säga att allt är svårt på sitt sätt. Det finns många tekniker som man måste memorera i sliperiet och hyttan.

Varför ska man välja Hantverksprogrammet Glashantverk?
– Lärarna är fantastiska, eleverna är väldigt snälla och dessutom så får man lära känna elever från olika länder. På Riksglasskolan har vi elever från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, USA och så vidare. Det här ett program, där man får jobba med händerna och utmana sin kreativitet på heltid.

I videon berättar Victor om programmet och visar även hur han skapar sina populära glaspingviner.

 

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 347 - kategori: 8

Text-puffar

  Evenemang på Riksglasskolan

Riksglasskolan kommer att ha öppet under Trädgård och Designmässan i Pukeberg som pågår 3-4 maj 2019. Välkommen att se eleverna [...]

  GAS 2020 kommer till Pukeberg

Mellan den 20-23 maj kommer Glass Art Society, en världsomspännande organisation, till Glasriket - och en av platserna är Pukeberg, [...]

  Studieresa till Venedig

Den 2-9 maj åker Riksglasskolans andraårselever på studieresa till Venedig. Eleverna kommer besöka studiohyttor, glasmuseum, verktygsmakare och mycket mer.

  Utställning på The Glass Factory

Riksglasskolan och Konstfack har utställning på The Glass Factory i Boda Glasbruk, vilket Barometern uppmärksammat i artiklarna "Hantverk möter form [...]

  YH-utbildning får högt betyg

YH-utbildningen Design- och konstglas får högt betyg i en granskning som Myh, Myndigheten för yrkeshögskolan, genomfört. I den samlade bedömningen [...]