Undermeny

Gymnasieutbildning – Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet – Glashantverk och formgivning är ett alternativ för dig som funderar på ett estetiskt program. Riksglasskolan har ett riksintag om 16 utbildningsplatser. Du får en grundläggande utbildning inom hyttarbete, glasgravering och glasslipning, men även inom formgivning, entreprenörskap och kommunikation. Utbildningen ger dig färdigheter i olika metoder för att forma glasprodukter samt förståelse för glasets egenskaper. I utbildningen ingår även kännedom om olika glaskvaliteter, infärgningstekniker samt graveringsmetoder.

Inga förkunskaper inom glashantverk krävs för att ansöka till utbildningen. Grunderna inom glashantverk: tekniker, verktyg, glasmaterial samt färg och form sker vid den anrika Riksglasskolan som nu är beläget i  Pukeberg och kärnämnena läser du på  Åkrahällskolan i Nybro.

Utbildningen

Under utbildningen får du lära dig tekniker för att arbeta med det smälta glaset. Glaset kan till exempel blåsas i en form eller på fri hand, du får lära dig att göra bland annat glas, skålar och vaser. När glaset är tillverkat och det långsamt har kylts för att motverka spänningar kan du efterarbeta glaset. Du får lära dig att göra en dekor som kan vara slipad, graverad eller blästrad.

Den praktiska undervisningen sker ofta i små arbetslag på två till tre personer, så kallade verkstäder, där man hjälps åt vid tillverkningen av olika slags glas. Vi undervisar i små klasser där alla lär känna varandra. Eleverna på Riksglasskolan kommer från Sverige, men även från andra länder i världen.

I utbildningen ingår praktik (APL) som sker på något glasbruk eller i studiohytta. Under det sista året på skolan sker ett gymnasiearbete där du får visa vad du har lärt dig under utbildningen.

Ansökan och antagningskrav
För att bli antagen på Hantverksprogrammet krävs att du har godkända slutbetyg i svenska, engelska och matematik, samt fem ämnen från grundskolan. Om det är fler som sökande än det finns platser så avgör meritvärdet vem som kommer in. Mer information om hur du söker till Riksglasskolans Hantverksprogram får du genom studie- och yrkesvägledaren på din skola. Du är också välkommen att  kontakta oss eller besöka oss på Riksglasskolan i Pukeberg om du vill bekanta dig med glashantverket innan du gör ditt val av utbildning.

Terminstider:
Se  Åkrahällskolans terminstider.

Webbredaktör: Marianne Degener | marianne.degener@nybro.se | Id: inlägg: 55 - kategori: 11

Utbildningar

  Nordiska programmet

Utbildningen för Nordiska studenter vid Riksglasskolan är en 2 årig utbildning som har anor från 1979, då skolan fick den [...]

  Profilkurs Design och konstglas

Utbildningen Design- och konstglas är en yrkesförberedande folkhögskoleutbildning. Nybro kommun har ingått ett avtal med Ölands folkhögskola om att erbjuda [...]

  Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som inte har studerat på Hantverksprogrammet - Glasblåsning- och glashantverk på gymnasiet eller till dig [...]