Undermeny

Nordiska programmet

Utbildningen för Nordiska studenter vid Riksglasskolan är en 2 årig utbildning som har anor från 1979, då skolan fick den utformning som den har idag. Utbildningen är en hantverkstekniskutbildning som är yrkesförberedande och även studieförberedande till Yrkeshögskole utbildning Design-och Konstglas. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig genom glashantverk.

Den största delen av utbildningen ägnas åt att träna på olika hantverkstekniker. Därtill kommer glasteori, besök av gästlärare och en del studiebesök på olika glashyttor mm. I utbildningen ingår dessutom 15 procent APL (arbetsplatsförlagdlärande/praktik) fördelad på 4 terminer som ingår i kurserna.

Studierna är heltidsstudier där man sammanlagt läser in 1600 poäng under de 4 terminerna. Studierna pågår från 08:30-15:00 måndag t.o.m. torsdag och 08:30-14:00 på fredagar. Under det andra året finns möjligheten att göra en studieresa till Venedig och Murano i Italien tillsammans med dina klasskamrater.

Genom åren har cirka 250-300 nordiska studenter utbildats vid Riksglasskolan i Orrefors/Pukeberg.

Pukebergs glasbruk – vår utbildningslokal

Utbildningen är placerad i  Pukebergs glasbruks lokaler i Nybro.

Vad lär du dig?

Inom de varma teknikerna lär du dig hur det smälta glaset rör sig, hur du fångar an, välsar och blåser. Du får lära dig bland annat att tillverka vinglas, skålar och vaser. När du sedan lärt dig grunderna får du lära dig fler tekniker som till exempel påklipp, skapa optiska mönster och kombinera klarglas med färg. Du kommer även att få lära dig hur man driver glas på frihand och gör glas av olika tjocklekar och form.

För att vi ska kunna erbjuda en så bred utbildning som möjligt har vi skapat en unik utbildningsmiljö i vårt sliperi med en stor maskinpark och god lärarkompetens, även inom efterbearbetning av glaset och andra kalla tekniker.

Du får du lära dig att använda olika maskiner, verktyg och annan utrustning som finns för bearbetning av det kalla glaset, som till exempel gravering, djupslipning, blomslipning, blästring, facett slipning och moment som krävs för att föra över ett mönster på glas från en arbetsskiss. Du får kombinera olika tekniker och på så sätt skapa helt nya uttryck. Vi erbjuder även en introduktion i ugnsgjutning, fusing, slumping och lamp working.

I utbildningen ingår även 15 procent praktik.

Framtiden

Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom glasindustrin eller i en studieglashytta. Du blir även behörig till den eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningen, Design- och konstglas här på Riksglasskolan. Kan även fortsätta att studera vid någon konstskola eller söka in på en designerutbildning, exempelvis  Konstfack i Stockholm.

Elever som examinerats från utbildningen har ett mycket gott internationellt rykte och flera av de idag mest kända glashantverkarna och konstnärerna i Norden har startat sin karriär här på Riksglasskolan.

Efter utbildningen har du tillräckliga kunskaper för att själv kunna ta dig an nya tekniker. Ju mer engagerar du är och ju mer personligt ansvar för din utbildning och utveckling du tar, desto längre kommer du att nå.

Finansiering

Kursavgifter på Nordiska programmet finansieras idag av det Nordiska ministerrådet. Kostnader för mat och logi ingår inte i kursavgiften men programmet är studiemedels berättigat, det vill säga, du kan själv ansöka om studiemedel i ditt hemland.

Antagning/ansökan

Utbildningen är en grundutbildning inom glasteknik och kräver inget antagningsprov eller portfolio. Om du har en avslutad gymnasieutbildning från ditt hemland eller om du är 20 år använder du vår ansökningsblankett. Är du under 20 år och saknar en gymnasieutbildning ansöker du via  Åkrahällskolan och du kan även beställa en ansökningsblankett från vår SYV/ Guidance counsellor Madeleine Frank,  madeleine.frank@nybro.se.

 Ansokan-RIksglasskolan – PDF (103 KB)

Ansökningstid

9 juni är sista datum för ansökan.

Kurstider:

2023-08-28 – 2024-05-31, 800 poäng.
2024-08-26 – 2025-06-02. 800 poäng.

Webbredaktör: Marianne Degener | marianne.degener@nybro.se | Id: inlägg: 59 - kategori: 11

Utbildningar

  Nordiska programmet

Utbildningen för Nordiska studenter vid Riksglasskolan är en 2 årig utbildning som har anor från 1979, då skolan fick den [...]

  Profilkurs Design och konstglas

Utbildningen Design- och konstglas är en yrkeshögskoleutbildning. Profilkursen Design och konstglas omfattar ett års studier på heltid och riktar sig [...]

  Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som inte har studerat på Hantverksprogrammet - Glasblåsning- och glashantverk på gymnasiet eller till dig [...]