Gymnasieutbildning - Hantverksprogrammet
Hantverksprogrammet – Glashantverk och formgivning är ett alternativ för dig som funderar på ett estetiskt program. Riksglasskolan har ett riksintag [...]
Nybro kommun har ingått ett avtal med Ölands folkhögskola om att erbjuda en ettårig eftergymnasial utbildning inom design och konstglas vid Riksglasskolan i Nybro. Från och med höstterminen 2023 kommer Ölands folkhögskola i samverkan med Riksglasskolan erbjuda utbildningen som innehåller i allt väsentligt samma glashantverkskurser som den tidigare yrkeshögskoleutbildningen vid Riksglasskolan.
Profilkursen Design och konstglas omfattar ett års studier på heltid och riktar sig till personer med tidigare erfarenhet inom glasblåsning och förädling och som vill fördjupa sitt kunnande och kreativitet i materialet glas. Sedan tidigare bedriver Nybro kommun gymnasie- och vuxenutbildning inom glashantverk vid Riksglasskolan, och antagningskravet till profilkursen Design och konstglas är att de sökande gått dessa två läsår på Riksglasskolan eller har motsvarande kunskaper.
Efter utbildningen kan deltagarna exempelvis få anställning på glasföretag, i glashyttor eller i närliggande områden som brukskonsthantverkare, samt inom besöksnäringen som efterfrågar denna kompetens.
Ansökan till profilkursen görs till Riksglasskolan i Nybro. Ölands folkhögskola är anordnare av profilutbildningen vilken genomförs som en yrkesförberedande folkhögskoleutbildning.
Du måste ha erfarenhet av att blåsa glas. Grundläggande behörighet för YH-utbildning har den som uppfyller något av följande:
Förkunskapskrav
Yrkeshögskola är en utbildningsform på eftergymnasial nivå. Den ger en skräddarsydd utbildning i nära samarbete med arbetslivet. Teori varvas med praktik, LIA (Lärande i arbete), på en arbetsplats. Utbildningen är avgiftsfri och berättigar dig till studiemedel från CSN.
Särskilt prov
Sökande bifogar ansökan max. fem bilder på formgivna, designade och tillverkade glasobjekt. Bilderna ska vara i färg och av hög kvalitet med mycket god upplösning och skärpa. Om en sökande anser det absolut nödvändigt, kan formgivna, designade och tillverkade glasobjekt fysiskt bifogas ansökan. Bilder och i förekommande fall sända glasobjekt ska vara verifierade med två personers, namn, adress, telefonnummer och mailadress samt personernas namnteckningar med datum för underskrift. Detta förfarande ska styrka att sänt material till utbildningsanordnaren är designat och tillverkat av den sökande.
Bedömningar baseras på: form, design, harmoni, balans, uttryck, färgsättning, hantverksskicklighet och att objektet kan kommunicera med betraktaren/omgivningen.
Utbildningen motsvarar heltidsstudier och är ej på distans. Studiemedel ansöker du om via www.csn.se
Utbildningen är avgiftsfri men önskar den studerande behålla glas föremål som tillverkats under skoltid kan dessa köpas ut för materialkostnaden. Även viss kurslitteratur får den studerande stå för själv.
För mer information, kontakta vår studievägledare Madeleine Frank eller utbildningsledare Mikael Andersen.
Hantverksprogrammet – Glashantverk och formgivning är ett alternativ för dig som funderar på ett estetiskt program. Riksglasskolan har ett riksintag [...]
Utbildningen för Nordiska studenter vid Riksglasskolan är en 2 årig utbildning som har anor från 1979, då skolan fick den [...]
Utbildningen Design- och konstglas är en yrkesförberedande folkhögskoleutbildning. Nybro kommun har ingått ett avtal med Ölands folkhögskola om att erbjuda [...]
Vuxenutbildningen vänder sig till dig som inte har studerat på Hantverksprogrammet - Glasblåsning- och glashantverk på gymnasiet eller till dig [...]